15 Mayıs 2012 Salı

İç Anadolu Bölgesi İklim Tipi




İç Anadolu Bölgesi'nin etrafı yüksek dağlarla çevrili olduğundan denizlerin nemli havası bu bölgenin içine rahat bir şekilde nüfuz edemez. 
Bu nedenle bölge, yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve kar yağışlı bir karasal iklim haline dönüşmesine sebep olmuştur. Bölgede, doğuya doğru gidildikçe yükseklik arttığı için karasallık derecesi de artar ve kış sıcaklıkların iyice düşmesine olanak sağlar. 
İç Anadolu bölgesi, ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Ortalama yağışı 400 mm civarındadır. Bölge, en fazla yağışı ilkbahar aylarında alır. En kurak mevsim yazdır. Yazların kurak olması ve yaz kuraklığının erken başlaması sebebiyle sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yaratır. Bölgenin ve ülkemizin en az yağışlı yeri Tuz Gölü çevresidir.(320 mm) 
Yağışların az olmasının sebebi ise bu bölgede denizden gelen nemli havanın içerilere nüfuz edememesinden kaynaklanmaktadır. Denizden gelen nemli hava kütlesi, nemini, daglarin denize bakan yamaçlarinda yağış halinde bırakırken İç Anadolu Bölgesi'ne doğru geldiğinde ise eserken artık kurudur. 
Bölgede görülen yağışlar konveksiyonel ve cephesel kökenlidir. Kırkikindi adı da verilen konveksiyonel yağışlar İlkbaharda yaygındır.
iç Anadolu Bölgesi'nde hakim bitki örtüsü, ilkbahar yağışlarıyla yeşeren yaz kuraklığının başlamasıyla sararıp kuruyan ot topluluklarindan oluşan bozkırlardır. Bölgede yağışın fazla oldugu alanlarda meşelere, daha yükseklerde ise iğne yapraklı ormanlara rastlanır.
Iç Anadolu Bölgesi'ndeki ormanlar tarih boyunca tahrip edilmiştir. Bunun sonucu olarak bölge, geniş alan kaplayan bozkırlar arasında, yer yer orman ağacı topluluklarının bulunduğu antropojen step sahası haline gelmistir.



İç Anadolu Bölgesi Başlıca Tarım Ürünleri :

Çavdar :   Tahıllardan soğuğa en dayanıklı olan çavdar yüksek bölgeleri, kumlu ve gevşek toprakları sever.



Yeşil Mercimek : Kurak bölgelerde ekim nöbetine girerek hem üreticiye hem de ülke ekonomisine ek gelir sağlamaktadır. 



Armut : Meyvelerden armut en fazla yetişen üründür.



Elma : Elmanın en fazla yetiştiği bölgedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder