Marmara Bölgesi'nin iklimi tek bir iklim adı altında ele alınmaz.Çünkü Marmara Bölgesinin iklimi;Karadeniz İklimi, Karasal İklim ile Akdeniz İkliminin görüldüğü bir iklim tipidir. Bölgede yıllık yağış 500 - 1000 mm arasındadır. En çok yağış kış mevsiminde düşer. En kurak aylar ise Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Karlı ve donlu günlerin sayısı kıyı kesimlerde en azdır. İç kesimlere gidildikçe karasallık etkisi artar. Ege ve Marmara denizi kıyılarında makiler, güney Marmara sahillerinde ise zeytinlikler bulunur. Makiler 200m yüksekliğe kadar baskın bitki örtüsüdür. Ergene Havzası'nda bozkırlar oluşmuşsa da bölgenin tamamında yaygınlık göstermez. Yükseltinin olduğu yerlerde, özellikle Trakya'da ormanlara rastlanır.
Hava sıcaklığının 0°C nin altında geçtiği gün sayısı çok kısadır. Marmara Bölgesi'nin yıllık sıcaklık değerleri: ortalama 14 -16 C, en sıcak ay ortalaması: 23-25 C, en soğuk ay ortalaması: 5-6 C'dir. Yıllık yağış miktarı 600-700 mm civarındadır.
Hava sıcaklığının 0°C nin altında geçtiği gün sayısı çok kısadır. Marmara Bölgesi'nin yıllık sıcaklık değerleri: ortalama 14 -16 C, en sıcak ay ortalaması: 23-25 C, en soğuk ay ortalaması: 5-6 C'dir. Yıllık yağış miktarı 600-700 mm civarındadır.
Marmara Bölgesinin Başlıca Tarım Ürünleri :
Ayçiçeği :Tohumlarından yağ elde etmek için üretim yapılır. Türkiye de bu üretimin % 80 i bu bölge tarafından karşılanır.Özellikle Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi daha fazladır.
Tütün :üretim olarak Türkiye de bu bölge 3.sıradadır. Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi daha fazladır.
Şerbetçi otu : Bira yapımında tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır.
Dut : Bölgede dut yetiştiriciliği önemli bir yere sahiptir. Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yoğun olarak üretimi yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder